Implantologie

Faze ale tratamentului de implantologie

1. Evaluarea pacientului, care urmărește atât statusul medical general, cât și statusul bucal, examinări de laborator, toate acestea având ca și scop stabilirea indicației de implantare.

2. Selectarea pacienților, în care se face evaluarea riscurilor și a beneficiilor, informarea și obținerea acordului pacientului precum și stabilirea planului de tratament și planificarea intervenției chirurgicale.

3. Faza de inserare a implantului reprezintă intervenția propriu-zisă și cuprinde pregătirea lăcașului implantar și inserarea implantului.

4. Faza de osteointegrare reprezintă timpul necesar implantului de a se integra cu osul înconjurător (de la 4 la 6 luni).

5. Faza de descoperire a implantului și modelarea țesuturilor peri-implantare.

6. Faza de fixare a bontului protetic.

7. Faza de restaurare protetică prin lucrarea protetică destinată înlocuirii dinților absenți.

Timpul necesar unui tratament implantar complet variază în funcție de numeroși factori ce pot fi apreciați doar în mod individual.

Despre implantologie

Dinții se pot pierde de pe arcadă în principiu din complicații ale cariei dentare sau ale bolilor gingivale.

Dacă se doreşte o restaurare pe implante se impune în primul rând îndepărtarea tuturor focarelor de infecție existente în cavitatea bucală, adică tratamentul tuturor cariilor, îndepărtarea pungilor de puroi gingivale dacă este cazul şi a tartrului dentar etc.

Se efectuează o consultație preliminară care se însoțeşte în mod obligatoriu de explorări ale stării generale de sănătate şi de investigații radiologice speciale, toate acestea în vederea stabilirii indicației şi a tratamentului implantar. Sunt situații în care implantările sunt contraindicate de starea de sănătate generală sau de condiții locale.

Implantarea poate să fie simplă sau cu reconstrucție osoasă. Factorul timp are un rol decisiv în cantitatea de os existența la nivelul spațiului edentat, adică osul este cel mai pregătit să primească un implant între 3-6 luni de la extracția dentară. Cu cât timpul trece mai mult apare rezorbția osoasă care lasă în urma ei o bază insuficientă de os care face mai dificilă sau chiar imposibilă implantarea. Reconstrucția osoasă poate creşte semnificativ prețul tratamentului.

Lucrările care se efectuează pe implante sunt de diferite tipuri dar toate au în comun faptul că necesită o igienizare riguroasă, pacientul trebuind chiar să se prezinte cu regularitate la medic pentru igienizare profesională.

În concluzie tratamentele implantare sunt cele care oferă un înalt grad de confort pacientului şi care pentru reuşita lucrării va trebui să urmeze cu strictețe protocolul de tratament indicat.

Vrei implantologie?

Dimplome in domeniul implantologie

Diploma implantologie
Diploma implantologie