Lucrări de stomatologie

Odontologie

tratamentul precoce al cariei siguranța nervuli lipsa durerii

Odontologia se ocupă cu tratamentul cariei dentare și a complicațiilor acesteia.

Caria dentară este provocată de placa bacteriană aflată în contact prelungit cu smalțul dentar. Structura smalțului se dezintegrează sub acțiunea microorganismelor din placă bacteriană și astfel apare cavitatea carioasă. Aceasta poate să fie de diferite adâncimi (superficială, medie și profundă). Caria superficială și cea medie se pot trata în general fără complicații. Atunci când este profundă, caria ajunge la nervul dentar și apare o durere puternica ce determină majoritatea pacienților să se prezinte la medic.

Endodonție

nerv dentar afectat îndepărtarea lui umplerea spațiului rămas

Endodonția se ocupă cu tratamentul cariei complicate după ce aceasta a afectat nervul dentar. În general în această fază este necesară îndepărtarea nervului afectat împreuna cu conținutul camerei pulpare și obturarea etanșă în condiții de sterilitate a rădăcinilor dintelui. Acest tratament se face sub anestezie locală, deci nu este dureros. Izolarea câmpului de lucru se dorește a fi cât mai bine controlată, de aceea se realizează cu sistem de diga.

Profilaxia

consultații regulate probleme mai simple bani mai puțini

Profilaxia se referă la prevenirea afecțiunilor cavității bucale.

Punctul de plecare al profilaxiei îl constituie consultația profilactică ce se indică a fi făcuta cel puțin o dată pe an și are rolul de a depista îmbolnăvirile cavității bucale în stadiul incipient, atunci când suferința și costurile de tratament sunt minime.

dinți recent erupți sigilări șanse scăzute de carie

Există metode de prevenire a cariei dentare la dinții recent erupti pe arcadă, așa numitele sigilări ale sanțurilor și fosetelor,care reprezintă punctul de plecare în formarea cariei dentare.

tartru + placă dentară igienizare profesională

Profilaxia bolilor parodontale începe cu conștientizarea pacientului asupra existenței și extinderii plăcii bacteriene prin metode de colorare a plăcii, urmată de instructajul pentru o igienizare corectă și completă a cavității bucale. Detartrajul și cleaningul profesional intregesc tabloul serviciilor profilactice.

Protetică dentară

dinți lipsă proteze sau implant

Protetica dentară cuprinde metodele de restaurare a arcadelor dentare parțial sau total edentate.

Variantele de edentații și de tratament sunt multiple. Din punct de vedere al confortului oferit pacientului deosebim variante fixe, mobilizabile și mobile.

Variantele fixe se cimentează pe dinții slefuiți sau pe implantele dentare, în timp ce cele mobilizabile au o parte fixă cimentată și una mobilizabilă care se detașează de partea fixă pentru a fi igienizată după care se reaplică în cavitatea bucală. Cel mai mare confort îl oferă lucrările fixe, apoi cele mobilizabile.

Protezele mobile cele mai uzuale sunt cele acrilice.